Baby, babki, mazurki i inne smakowitości

Na temat świątecznych, choć nie tylko, wypieków rozmawiamy z Andrzejem Mędralą. Czy w tym roku, na święta wielkanocne, cukiernia MELBA proponuje swoim klientom jakieś nowości?
W Krzeszowicach, podobnie jak w całym kraju, święta to  t r a d y c j a  i jeszcze raz tradycja. Wypiekamy babki drożdżowe i piaskowe, makowce, mazurki, pierniki, jabłeczniki. Oczywiście nie może zabraknąć serników i wszystkich innych ciast które codziennie są dostępne w naszej cukierni.

Ale wróćmy do tradycji!

Takim ciastem są  m a z u r k i , rzadko wypiekane w ciągu roku. Drożdżowe babki  w i e l k a n o c n e – u nas z rodzynkami i skórką pomarańczową –  w okrągłych foremkach . Na codzień wypiekamy w podłużnych formach.

W czym tkwi istota wypieku świetnej babki?

To  przede wszystkim bardzo dobre wyrobienie ciasta, dodatek bakalii – które dają specyficzny aromat  a także odpowiednia proporcja jajek i tłuszczu. Wtedy ciasto jest pulchne i smaczne.

A co Pan, poza świąteczną babką i mazurkiem,  poleciłby klientom cukierni?
Osobiście gustuję w naszych sernikach, makowcu i naszej specjalności – warkoczu orzechowym.

Wiem, że macie w ofercie prestiżowe ciasteczko!
To oczywiście nasz  m a k a r o n i k  krakowski z tytułem POLSKI PRODUCENT  ŻYWNOŚCI  2010.

Przy całym szacunku dla świątecznych wypieków, będąc w Melbie nie sposób pominąć lodów! Ostatnio przeglądałem fachowe czasopisma branży cukierniczej CUKIERNICTWO I PIEKARNICTWO, gdzie w nr 137 z kwietnia br zamieszczona jest obszerna relacja pt. „w lodziarni MELBA”.

Wizyta redakcji tego magazynu w naszej cukierni była zainspirowana wyróżnieniami naszych produktów zarówno w skali regionalnej jak i ogólnopolskiej -m.innymi na MTP Polagra Food w Poznaniu w 2009 i 2010r.

 

Oczywiście serdecznie zapraszamy na „słodkie” zakupy do Melby.

 

Korzystając z okazji wszystkim naszym klientom życzę zdrowych, wesołych i słonecznych świąt. 

Dziękuję za rozmowę.

 



Dodaj komentarz